Konzultációs lehetőségek

Miben lehetek a segítségedre?

babamama kapcsolat analízis

Baba-mama kapcsolat

Ha kisbabát vársz és szeretnéd megismerni, felkészülnétek együtt a születésére, anyaságra

babamama kapcsolat analízis

Szülésélmény feldolgozás

Ha szeretnéd feldolgozni a szülésélményedet, úgy érzed lelkileg nem tudsz továbblépni

babamama kapcsolat analízis

Veszteség- vendégbaba csoport

Ha elveszítetted kisbabádat, és nem találod a kiutat.

babamama kapcsolat analízis

Babavárás előtt

Ha babát szeretnétek, de nem érkezik a pici.

Anya-magzat kapcsolatanalízis

A pszichológia tudománya az elmúlt évtizedekben jelentős figyelmet szentelt a magzati létnek. Lelki életünk nem a születéssel kezdődik, már az anyaméhben szerzett tapasztalataink kihatnak testi-lelki fejlődésünkre, személyiségünkre, és kapcsolataink minőségére is. Meghatározzák többek között azt, hogy később hogyan kezeljük majd a stresszt, hajlamosak leszünk e bizonyos betegségekre, milyen módon viszonyulunk az élethez, és hogyan alakulnak majd társas kapcsolódásaink.

Az első legfontosabb kapcsolatunk édesanyánkkal már a méhben elkezdődik.

Egy édesanya és magzata közötti kapcsolat nem csak fizikai, hanem lélektani is. Ez az első és legfontosabb kapcsolat EGY LELKI KÖLDÖKZSINÓRON KERESZTÜL valósul meg.

Milyen szép ugye? Egy láthatatlan lelki zsínór összeköt vele, és épp oly fontos, mint az a  köldökzsinór, mely táplál és éltet, míg lüktet benne a vér. Születése után az megszűnik feladatát ellátni, marad a lelki összeköttetés.

Azok az anyukák, akik képesek befelé figyelve meglátni ennek a kapcsolódásnak a jelentőségét, könnyebben ráhangolódnak születése után is a baba jelzéseire, igényeire, személyére. Könnyebben élik meg magát a szülést is, együttműködve a babával születnek (anyává és babává), mélyebb megértésben reagálnak a baba jelzéseire, kevesebb aggodalommal látják el a mindennapi feladataikat. 

Lehetséges ez? de hogyan??

Létezik egy módszer, mely az anya és a méhében fejlődő magzat kapcsolatteremtését segíti, ezáltal addig nem ismert mély kapcsolatba kerülhet egymással anya és babája. két magyar pszichoanalitikus : Dr. Hidas György és Dr. Raffai Jenő dolgozta ki ezt a nagyszerű módszert.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis jelentősége, abban rejlik, hogy

 • közelebb hozza egymáshoz anyát és babáját,
 • erősíti és megalapozza a kettőjük közötti köteléket,
 • az anyát segíti a magzattal való kommunikációban,
 • megkönnyíti az anyává válás folyamatát,
 • felkészít a szülésre,
 • többedik baba esetén saját időt biztosít a magzattal,
 • segít felismerni és feldolgozni érzelmeket, félelmet, nehézséget,
 • oldja a szorongást, mely a várandóssággal járhat,
 • támogatja az anyai szerep megerősödését,
 • segít korábbi veszteségek feldolgozásában,
 • megoldás lehet egészségügyi problémák esetén. (pl. vérzés, nyitott méhszáj, farfekvés, előlfekvő lepény..

Szülésélmény feldolgozás

Jó esetben szülésünk egy biztonságos, támogató közegben zajlik, ahol lehetőséget biztosítanak a babának, hogy egészségesen szülessen, és az anyának,  hogy főszereplője lehessen az eseményeknek, és igényeit a lehető leginkább figyelembe vegyék.. apának pedig, hogy fontos, résztvevő, segítő lehessen.

 

Azonban történhetnek olyan momentumok, amik megváltoztathatják a forgatókönyvet, mély nyomot hagyhatnak lelkünkben, és testünkben… nem kell a legrosszabb , váratlan eseményekre gondolni. A szülés lelki aspektusa akkor is meghatározza megélésünket, ha nem traumatikus, szélsőséges események történtek velünk.

SZÜLÉSÉLMÉNYÜNK FONTOSSÁGA

Anyaságunkat, önbizalmunkat akarva-akaratlanul meghatározza szülésélményünk. A női test mélyen megőrzi azokat a pozitív és negatív testélményeket, amelyek a szülés idején átélt. 

Lehet megterhelő, nehéz…, érezhetsz hónapokkal (évekkel) szülésed után dühöt, csalódottságot, bűntudatot…. Érezhetsz szomorúságot, gyengeséget, kiszolgáltatottságot, és gyermekeddel is lehet nehezített a kapcsolódásod a születése árnyékában, akkor is , ha látszólag sima szülésed volt.. Sokan döntenek úgy, hogy inkább nem vállalnak több babát, a szülésük emlékei miatt.

MIÉRT ÉRDEMES FOGLALKOZNI VELE?

Új szerepünk (az anyaság) egy életre szól, a legösszetettebb, legmeghatározóbb az énképünket tekintve. Ahhoz, hogy „elég jó anyákká” tudjunk válni, önmagunk ismerete, elfogadása fontos tényező. Ha a kezdeti terhet le tudjuk tenni, átétértékelni, megdolgozni…, akkor a későbbi bizonytalanság, félelem nem nyomasztja majd kapcsolatainkat , önmagunkban vetett hitünket. Hiszen szülésünk feldolgozása kihat önmagunk elfogadására, gyermekünkkel, párunkkal való kapcsolódásunkra.

Találkozásaink során

 • biztonságos közegben oszthatod meg a nehézségeid, megéléseid..
 • megtapasztalhatod, hogy a szüléshez kapcsolódó (nehéz) érzések megdolgozásával, harmonikusabban tudsz majd működni anyaként,
 • támogató, elfogadó környezetben teheted fel kérdéseidet, beszélhetsz félelmeidről, bizonytalanságodról, amit az új élethelyzet teremtett,
 • a szülés során keletkező testérzetek újraélésével csökkentheted a hozzájuk kapcsolódó negatív érzéseidet,

segítheted a kisbabádhoz való kapcsolódást, amire a babád is nyugodtsággal, kiegyensúlyozottsággal reagálhat.

Veszteség- vendégbaba csoport, hamarosan...

Egy kisbaba elvesztése szörnyű nagy fájdalom. A magzat elvesztését, és a pár napos csecsemő halálát is mélységes gyász követ. Az érzelmek elhatalmasodnak rajtad, fájdalom bűntudattal vegyül, haraggal a történtekre, a segítőkre, nem beszélve az érzéseid után érzett szégyenről. Az is nehezítheti a helyzetedet, hogy a vetélés, halvaszülés, korai halál olyan tragédia, amelynek a gyászát sokszor nem ismeri el a környezet, ezért lehetséges, hogy nem kapod meg azt a támogatást, amely megkönnyítené a feldolgozást. Legtöbbször a szülők nem is látják az elveszített magzatot, így emlékeik sincsenek vele kapcsolatban, amire visszaemlékezhetnek. Hiányoznak a gyászoláshoz, és a támogatáshoz kapcsolódó szokások, a tágabb család és az egészségügyi személyzet sem tudja, hogyan segíthetik, támogathatják jól a gyászolókat. A jövőbe tekintést, a továbblépést sürgetik, a történteket gyakran lekicsinylik. lehet, hogy  a segíteni akarás, és jó szándék vezérli őket, azonban a veszteségről nem lehet csak úgy megfeledkezni, és a gyászt sem lehet csak úgy megkerülni.

Létezik segítség, olyan, melyben a gyász fájdalma enyhülhet, megnyugvást találhatsz, hogy érzéseid normálisak, gondolataiddal nem vagy egyedül, viselkedésed a veszteségre adott normális reakció. Egy idő után az újabb gyermekvállalás is bizalommal telivé válhat, és szorongásod is csökkenhet.

Ha úgy érzed készen állsz, segítségedre lehetek akár egyéni, akár csoportos formában.

Babavárás előtt

Az anyává válás folyamatára érdemes tág értelemben tekinteni:

várandósok az anyák akkor is, amikor gyermeküket gondolataikban hordozzák és készülődnek arra, hogy befogadhassák testükbe.” /Andrek Andrea/

A gyermekvárás számos olyan félelmet, és bizonytalanságot hozhat, melynek alapját nem elég önmagunkban keresni, befolyásolhatják családunkban fellelhető ismétlődő események, kapcsolati mintázataink, környezetünkben zajló történések és hatások.

Minden lehetséges vizsgálaton túlvagytok már? Esetleg azokat szeretnéd elkerülni?

Testi akadályok a lélekben gyökereznek, így a megoldás kulcsa gyakran benned van.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis során olyan testérzések kerülnek feltárásra, amik akadályozhatják a fogantatást. Olyan fájdalmak, traumák kerülhetnek felszínre, amikről már azt hitted, hogy elmúltak, elfogadtad őket.

Gyakran egy korábbi veszteséggel, és a fel nem dolgozott gyásszal van még dolgod.

A gyógyulásban támogatlak, segítelek utadon.