Anyaság elfogadása

miért olyan nehéz?

Anyának lenni egy csodálatos, felemelő érzés, mindamellett egy felelősségteljes , lemondásokkal járó szerep, melyhez a társadalom számtalan sztereotípiát , és elvárást csatol. Ezeknek megfelelni nem könnyű.

 A baba érkezéséig egy nő számos változáson megy keresztül testi és lélektani vonatkozásban. A kismamánál a testi változások egész sora figyelhető meg, megváltozik a saját testről alkotott kép, emellett a párkapcsolati és más kapcsolatok is megváltoznak (munkahely, baráti..), nem beszélve arról, hogy egy új társadalmi szerep van kialakulóban, ez pedig nem más, mint a szülőség.

Egy gyermek, és vele az új szerepekkel járó feladatok életünk egyik , ha nem a legnagyobb változását hozza.

A várandósság, mint normatív krízisállapot

Ezek alapján a pszichológia a várandósságot normatív (más néven: fejlődési) krízisnek is tekinti. Új élethelyzetek új kihívásokat, elvárásokat támasztanak. Olyan eddig ismeretlen feladatok megoldását követelik, melyekhez új konfliktusmegoldó stratégiákat kell kialakítanunk.

Egy olyan fejlődési krízis alakul ki, ami életünk része. Nem a negatív értelemben vett válságot jelenti, hanem épp az új, és addig ismeretlen élethelyzetbe vetett lehetőséget a pozitív változásra, és az új megoldási módok megtapasztalására.

Természetes, ha nem mindenki a legkönnyebben fogadja ezeket a változásokat.

Ér bizonytalannak lenni, és ér összezavarodottnak lenni. 

De a bizonytalanság, és az új, ismeretlen folyamatok mögött ott a lehetőség a növekedésre, fejlődésre, ami által a személyiség is gazdagodik. 

Az anyaság megélését nagyon sok tényező befolyásolja. A társadalmi sztereotípia szerint, az édesanya boldog, hogy kisbabája lesz, ő is, és az egész családja örül a kisbaba érkezésének. Így azonban az általában valóban örömteli élmény mellett, nehéz a kismamának kifejeznie bizonytalanságát, félelmeit, negatív érzéseit.

Nehéz elviselni azt is, hogy ezt a boldog érzést számtalanszor felülírja egy munkahelyi stressz, vagy egy párkapcsolati konfliktus.

A kismamának továbbra is sokféle szerepben kell helyt állnia, és teljesítenie. Minden szerepében más és más érzelmi helyzetben van, amit összehangolni, és egyúttal elnyomni a várandósság idejére nem lehet. Mást jelent többi gyermekének anyjaként, gyermeke apjának párjaként, munkavállaló nőként, háztartást vezető anyaként, esetleg anyósát ápoló családtagként..

Változatos élményvilág társul minden szerepünkhöz, ezt árnyalja a családból hozott értékrendszerünk, az események jelentéssel való felruházása..Ez esetben mit jelent egy baba érkezése a családba….

Leendő szülőként azt tehetjük -a baba érdekében- leginkább, hogy megtanuljuk szétválasztani a rá vonatkozó érzéseinket az összes többitől.

Tudatosítsuk magunkban, hogy a megannyi élethelyzetből adódó feszültség, és rossz érzés, nem az ő hibája. Ezt közvetítsük a baba felé érzelmileg. Ha el tudjuk különíteni ezeket és tudatjuk vele is, hogy a nehézségeket nem ő okozza, a felelősség a szülőnél marad, mellyel a baba optimális érzelmi fejlődéséhez, anya-és babája közti egészséges érzelmi kötelék kialakításához nagyban hozzájárulunk.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük