babamama kapcsolat analízis

Miért pont az anya-magzat kapcsolatanalízis?

Nehéz elképzelni, hogy nagyjából fél évszázaddal ezelőtt még alig voltak ismereteink a magzati életről. Az elfogadott gyakorlat az volt, hogy a gyermekek vizsgálata, gyógyítása, nevelése a születéssel vette kezdetét. A magzatra vonatkozó ismereteink a 70-es évektől az ultrahangos képalkotásnak köszönhetően változtak meg gyökeresen.

Nagyjából 50 év. Hihetetlen igaz?

Manapság már elképzelhetetlen egy kismama számára, hogy várandóssága alatt ultrahang felvételen ne lássa, ne szerezzen információt magzatáról, szívhangjáról, méreteiről, vagy akár neméről..

Az ultrahangos vizsgálatoknak köszönhetően számos olyan információ látott napvilágot, amely korábbi elméleteket, és hiedelmeket döntöget a magzat életéről, viselkedésbeli és mentális jellegzetességeiről. (Piontelli, 2012)

Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeként azt is tudjuk, hogy a babák minden érzékszerve működik a terhesség utolsó harmadától, így a magzat reagál tapintásra, hőmérsékletre, fényre, hangokra és a fájdalomra is. Nem átalussza a születés előtti időt, és nem csak a születés után formálódik gondolkodó, érző lénnyé.

babamama kapcsolat analízis

Az édesanyák különösen tudják ezt. A pocak simogatása, a magzattal való játék, és kommunikáció mind ezt bizonyítja. A pocak túloldaláról visszajelzés érkezik. Megfigyelhető a babák mozgási aktivitása, alvási ritmusa, és olyan viselkedésbeli sajátosságaik, amit később csecsemőkorukban is birtokolnak, csak még a nehézségi erő gátolja a teljes repertoár bemutatását.

Következtethetünk temperamentumára, és felruházhatjuk olyan jellemzőkkel, amire csak egy édesanya tud következtetni belső megérzéséből. Például, hogy visszahúzódó, játékos, mozgékony vagy esetleg nyugodt természetű lesz babánk. Szereti- e a zenét, megriad-e a hirtelen hangoktól. Ha meghallja apa hangját, rögtön mozgásba kezd-e, vagy csak odasimul a pocakhoz és fülel. Anya csilingelő hangja, akár éneklése biztonságot ad neki, és legkellemesebb hang mind közül.

A pocakban szerzett környezeti hatások, interakciók a szüleivel, mind- mind hozzájárulnak személyiségbeli, és későbbi viselkedési mintázataihoz.

A gyermekek viselkedésében, mind lélektani vonatkozásukban figyelemre méltó folyamatosság van (Piontelli, 2012) születésük előtt és után.

Minden születendő gyermek egyéni lény, saját testtartással és reakciókkal, és önálló személyiséggel, amit már születése előtt is megfigyelhetünk.

Mindezen információk birtokában már nem elképzelhetetlen az sem, hogy akár születése előtt kapcsolatba lépjünk babánkkal, és várandósságunk 9  hónapját olyan lehetőségként használjuk, mely a szülés-születésben,  és később a csecsemőkorban is áldásos előnnyel járhat.

Miben lehet segítségünkre a kapcsolatanalízis?

A jó időben (nagyjából 20.hét táján) megkezdett kapcsolatfelvétel során anya és babája egy olyan kötődési teret alkot meg, melyben egymás közti kommunikációjuk, üzeneteik, testérzéseik megjelennek, az anyában pedig átalakulhatnak ezek gondolatokká, fantáziákká, érzelmekké. Erősítve ezáltal kapcsolatukat, kötődésüket.

Éppen ezért, amivel a kismamák leggyakrabban egy kapcsolatanalitikus ülésre érkeznek, hogy felvegyék, és megerősítsék kapcsolatot magzatukkal.

Egy másik, leggyakrabban megjelenő motiváció az anyai kompetencia, – identitás fejlesztése. Felkészülni az anyai szerepre, egy olyan feladatra, mely megannyi szorongással és bizonytalansággal járhat. Feltárhatók a személyiség erőforrásai, melyek anyaként befolyásolják majd identitásukat, önbizalmukat.

Az anyaság egy igazi önismereti út, melyet nem elég a baba megszületésével megkezdeni, már a várandósság lehetőséget ad arra, hogy egyre jobb, de mindenképp „elég jó anyák” legyünk majd gyermekeinknek.

Egyre több édesanya (és édesapa) tesz azért, hogy tudatosan készüljön a gyermekvállalásra, hiszen a TUDATOS SZÜLŐSÉG lényege többek között az is, hogy felelősséget vállaljunk és egy egészséges, intelligens, örömökre kész gyermeket neveljünk fel. (Varga K., Andrek A. és Molnár J. , 2019)

 A perinatális tudományoknak köszönhetően, mára ismert, hogy a születést  megelőző időszaknak alapvető befolyása van a születendő gyermek egészségére, személyiségének fejlődésére, és egész életére. A gének nem kizárólagos meghatározói életünknek. Számos környezeti hatás, mint egészséges táplálkozás, életvitel mellett, az anya érzelmi életének is kiemelkedő szerepe van a várandósság időszakában.

Nem hiába nehezedik nagy felelősség az édesanyákra. Tovább nehezíti, ha párkapcsolatban, családban nehézségek adódnak, ha az édesanyában a magzatával kapcsolatos szorongások, félelmek vannak, vagy nehezen tudja elfogadni, esetleg elutasítja magzatát.

Sokszor saját születésélmény, vagy egy feldolgozatlan vetélés, egy traumatikus előző szülés nehezíti a jelen várandósságot.

Az anya magzat kapcsolatanalízis a testi –lelki jólét támogatásával próbálja elhárítani mindazokat a nehézségeket, amelyek a kisbaba elfogadását akadályozzák. Megalapozza az anya és babája közötti kapcsolatot. Segít felkészülni az anyaságra, a családi, párkapcsolati problémák, saját születésélmény, esetleg korábbi veszteségek feldolgozásával

Piontelli, A. (2012) A magzattól a gyermekig – Magzatmegfigyelési és pszichoanalitikus tanulmány.Oriold és Társai Kft., Budapest

Varga K., Andrek A. és Molnár J. (szerk.) (2019): A szülés és születés minősége a perinatális tudományok megközelítésében. Medicina Könyvkiadó, Budapest.