babamama kapcsolat analízis

A ZENE az kell, ….

Zenehallgatással, énekléssel már viszonylag korán kapcsolatot teremthetünk babánkkal.

A magzatok 3. 4. hónapban már hallanak hangokat, körülbelül 2 hónap elteltével pedig már a felnőtt fülhöz hasonlóan működik hallásuk.

A tudatos szülővé váláshoz manapság már sok információ és lehetőség áll rendelkezésünkre. Olvashatunk a témában, szülés-felkészítő csoportba járhatunk, vagy egyéni segítőkkel készülhetünk.

Ezek által megismerhetjük babánk fejlődését, szükségleteit, és olyan tevékenységeket részesíthetünk előnyben, melyek a nyugodt, és békés fejlődést biztosítják számára. Az ajánlásoknak köszönhetően gyakran tudatosabban étkezünk, és a kismamáknak megfelelő mozgással is testünket készítjük a változásra.

Mindezek ellenére sokszor mégis bizonytalanság, és aggodalom lehet úrrá rajtunk.

Vajon mindent jól csinálok? Eleget foglalkozom vele? Minden megadok neki?

A magzatmozgás érzékelésétől kezdve (a 15-19.hét táján) bizonyossabbá válik várandósságunk. Elkezdünk kötődni hozzá, elképzeljük, hogyan nézhet ki, kire hasonlít majd, mit csinálhat a pocakban. Az egyre erősődő mozgások segítik, hogy befelé figyeljünk, tudatosodik létezése, és elindul a babával való kommunikáció külső-belső megélése.

De mégis, hogyan kommunikáljunk a babával?

Vannak édesanyák, akik már korán elkezdenek beszélni babájukhoz, a pocak simogatásával, kopogtatásával játékra hívják a babát. Esetleg énekelnek neki, vagy mesét olvasnak, és ZENÉT HALLGATNAK.

Egyáltalán hall minket a baba?

Ma már tudjuk, hogy a magzatok 3. 4. hónapban már hallanak hangokat, körülbelül 2 hónap elteltével pedig már a felnőtt fülhöz hasonlóan működik hallásuk.

 Az anyaméhben sokféle hangforrás éri. Ilyenek a vérkeringésből, járásból eredő zajok, a lélegzetvételt és evés-ivást kísérő hangok… és perszeaz anya szívhangja!

Az anya szívhangja magzati korban bevésődő erővel bír. Később, újszülött korában is nyugtatóan hat rá. Kevesebbet sír, többet alszik, kevesebb emésztési problémája lesz, mélyebben lélegzik, ritkábban betegszik meg.

Azt is tudjuk, hogy az újszülöttek emlékeznek az anyaméhen belül hallott hangokra, hiszen egyértelműen erősebben reagálnak az anya hangjára, illetve a magzati korban már hallott zenékre.

Az édesanya hangja az, amit elsőként megismer és megjegyez. Ezért is fontos, hogy az édesanya énekeljen a magzatnak, és együtt hallgassanak zenét.

Nem számít, hogy nem találjuk szépnek a hangunkat, esetleg még hamisan is éneklünk. Ha újszülött korában olyan zenéket hallgatunk, vagy azokat a bölcsődalokat énekeljük, amelyeket már a pocakban is hallott, az állandóság és biztonság érzetét adhatjuk meg a babánknak.

De nem csak a hangokat, hanem mozgásokat, és a helyváltoztatást is érzékeli.

Ezért van az, hogy az anya bármilyen jellegű zenei aktivitása a terhesség alatt befolyásolja a baba muzikalitását. Az a zene, ami a fület és a vesztibuláris rendszert (egyensúlyközpont) egyidejűleg ingerli, lényegesen nagyobb hatással van a magzatok zenei érzékenységére, mint az a zene, amit csak hallanak. 

Kifejezetten fejlesztő hatású, ha a kismama sokat énekel, dallamosan beszél, ritmikusan jár, és mozog a hallott zenére.

Mire jó mindez?

A magzatkorban történő zenehallgatás ,

  • segíti a kreativitás fejlesztését,
  • jótékony hatással van az érzelmekre, kevesebbet sírnak, többet alszanak,
  • fejlődik zenei érzékenységük, érzelmi intelligenciájuk,
  • és nyugtató hatással bír, hiszen csökkenti a stressz szintjét.

Újszülött korban hallott zene,

  • befolyásolja a koraszülött csecsemők oxigén szaturációs szintjét, pulzusszámát és légzését. Csökkentheti a stressz szintet, sőt hamarabb kerülhetett sor az újszülött elbocsátására,
  • tovább fejleszthető a zenei érzékenység, beszédfejlődés,
  • A baba alvása közben nem szükséges a beszéd, és zene kizárása, mivel alvásidejük felét töltik mélyalvással, a másik fele REM-alvás, így aközben is érzékelik a hallottakat, élvezik a zenét, a beszéd ritmusát.
  • Ha ölbe vesszük a ringatás nyugtató hatását a bölcsődal éneklése tovább fokozhatja, tegyük ezt minél többször, hordozzuk, öleljük
  • Szoptatás közben könnyebben és jobban szopnak azok a babák, akik közben zenét hallanak. Ha nyugtalanabb a baba, érdemes lehet bal mellből szoptatni, így az anyai szívverés is segíti őt a megnyugvásban. Szoptatás közbeni a telefonálás, felgyorsítja a szívverésed, fordított hatást érhetsz el vele.

Összefoglalva láthatjuk, hogy a zene korai jelenléte milyen jelentős hatással bír a baba fejlődésére, nem beszélve az anyára kifejtett hatásáról is.

Próbáljuk napi szinten beiktatni az életünkbe! 😉